Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: ClujOnline
Anul şi data apariţiei: 01.02.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: Apel la solidaritate pentru oprirea proiectului Primăriei de a crea locuințe sociale în Pata Rât
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.clon.ro/apel-la-solidaritate-pentru-oprirea-proiectului-primariei-de-a-crea-locuine-sociale-in-pata-rat/news-20110201-09295299


Apel la solidaritate pentru oprirea proiectului Primăriei de a crea locuințe sociale în Pata Rât

 

Cluj-Napoca. Pe platforma online criticatac.ro, un site realizat de un grup de intelectuali cu aplecare spre critica autentică, a fost lansat un apel pentru solidaritate și acțiune împotriva proiectuului Primăriei municipiului Cluj-Napoca: „Locuințe sociale” în Pata Rât.

Semnatarii acestui APEL se alătură demersurilor organizaţiilor civice pentru drepturile omului începute din martie 2010, atunci când au devenit publice Hotărârile Consiliului Local privind mutarea familiilor de romi din zona Cantonului, Coastei şi Pata Rât în apropierea rămpii de gunoi a Clujului (Referatul Direcţiei Patrimoniului Municipiului şi Evidența Proprietății cu Nr. 64778/451.1 din 25.03.2010, Hotărârile nr. 127 din 30.03.2010, nr. 197 din 11.05.2010)”. Scopul demersului a fost foarte clar trasat: oprirea proiectului primăriei de a muta familii de romi evacuate din alte părţi ale oraşului în aşa-numitele „locuințe sociale” din zona Pata Rât. Printre argumentele solide lansate de inițiatorii apelului se numără:crearea unei astfel de zone rezidenţiale în apropierea unor deşeuri toxice înseamnă ghetoizare, înseamnă stigmatizarea comunităţilor care ar urma să trăiască acolo drept „ țigănie”, periclitează sănătatea oamenilor şi incluziunea lor socială şi pune sub semnul întrebării credibilitatea politicii de integrare asumate de guvernul României. Întreg documentul poate fi citit aici.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.